EU-hoorzittingen: temperatuur in Europees Parlement stijgt

Na de tumultueuze sessie met de Bulgaarse kandidate Rumiana Jeleva lijken de parlementaire hoorzittingen van de nieuwe Europese Commissie steeds meer in partijpolitiek vaarwater te belanden.

Socialistische, liberale en groene Europarlementsleden maakten brandhout van het optreden van Jeleva. De Bulgaarse conservatieve zou het halfrond in het ongewisse hebben gelaten over haar financiële belangen en maakte volgens waarnemers ook inhoudelijk een belabberde indruk.

Jeleva behoort tot de EVP-familie. Fractieleider Joseph Daul trok woensdag in een persmededeling van leer tegen "een klopjacht", maar volgens ingewijden kwamen vele EVP-ers tijdens een fractievergadering eerder op de dag ook al tot de conclusie dat Jeleva "gewoon niet goed genoeg was".

De EVP trekt intussen wel een tegenoffensief op gang. Zo kondigde vicevoorzitter Jozef Szajer aan dat zijn fractie de Slovaakse socialist Maros Sefcovic volgende week gaat confronteren met denigrerende uitspraken die hij zou hebben gedaan over Romazigeuners in zijn land.

Ook de Hongaarse socialist Laszlo Andor werd woensdag tijdens zijn hoorzitting zwaar aangepakt. "Inhoudelijk van hetzelfde niveau als Jeleva", verluidde nadien in EVP-kringen.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso moet steeds meer rekening houden met de mogelijkheid dat zijn ploeg niet ongehavend uit de hoorzittingen zal komen. Ook de hoorzitting van de Litouwse kandidaat Algirdas Semeta op dinsdagochtend staat immers nog steeds te boek als problematisch. (RBR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud