EU-regeringsleiders ondertekenen het Verdrag van Lissabon

In Lissabon hebben de 27 EU-regeringsleiders donderdag in de vroege namiddag het Hervormingsverdrag plechtig ondertekend. Premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ondertekenden als eersten het nieuwe verdrag. De eigenlijke ondertekening duurde ongeveer een half uur.

Het Hervormingsverdrag zal de geschiedenis ingaan als het Verdrag van Lissabon. Met de ondertekening door de staats- en/of regeringsleiders heeft het verdrag nog altijd geen kracht van wet. Eerst moet het door de 27 lidstaten geratificeerd worden.

Het verdrag is een voortzetting van het grondwettelijk verdrag, dat in 2005 door het Franse en het Nederlandse "nee" begraven werd. Het is de bedoeling dat de ratificatie door de 27 lidstaten in 2008 wordt afgerond.

Na de ceremonie trekt iedereen naar de luchthaven en vliegt elke delegatie met het eigen nationale vliegtuig naar Brussel voor de Europese top die er vrijdag om 10 uur van start gaat. De Belgische delegatie vliegt mee met de Nederlandse en de Luxemburgse. Ook Commissievoorzitter Barroso is aan boord. Door deze airpooling willen de bewindslieden hun CO2-uitstoot verminderen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud