"EU sluit zich aan bij overhandiging Nobelprijs Liu Xiaobo"

De Europese Unie sluit zich aan bij de overhandiging van de Nobelprijs voor de Vrede voor de Chinese dissident Liu Xiaobo, op 10 december in Oslo. Dat heeft staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel dinsdag gezegd in het Europees Parlement.

"Zoals elk jaar zal de Europese Unie in haar geheel en minstens op hetzelfde niveau als vorig jaar, net zoals het merendeel van de diplomatieke gemeenschap, zich aansluiten bij de overhandiging van de Nobelprijs", zei Chastel. Zijn uitspraak, die hij in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap deed in naam van Catherine Ashton, de verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de EU, komt er ten midden van (onbevestigde) geruchten dat verschillende Europese lidstaten twijfelen om zich te laten zien bij de uitreiking, uit vrees voor hun diplomatieke, financiƫle en economische relaties met China.

Het is vooralsnog onduidelijk wie de Nobelprijs voor Liu Xiaobo zal afhalen in Oslo. De man zelf zit in eigen land in de gevangenis nadat hij zich er uitgesproken had voor meer respect voor de mensenrechten, terwijl ook zijn familie laat weten dat China het voor hen onmogelijk maakt om naar Noorwegen af te reizen. Maandag zei Lech Walesa, de bekende oprichter van de Poolse vakbond Solidariteit, dat de kans bestaat dat hij om de prijs gaat.

In het Parlement zei Olivier Chastel nog dat de Europese Unie zich blijft inspannen voor de vrijlating van Liu Xiaobo. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud