EU stelt beslissing over partnerschap met Rusland uit

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn het maandag in Luxemburg nog niet eens geraakt over een hervatting van de onderhandelingen over een partnerschapsakkoord met Rusland.

De Europese ministers begroeten in hun conclusies de terugtrekking van de Russische troepen uit de bufferzones rondom de separatistische Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië als "een essentiële stap in de uitvoering van het vredesakkoord". Ze vragen echter nog bijkomende stappen, onder meer in verband met de rol van de waarnemers van de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Verenigde Naties.

De Europese Unie zette de onderhandelingen met Rusland over een partnerschapsakkoord in de koelkast na de Russische inval in Georgië. Duitsland en Italië verdedigden maandag het standpunt dat de Russische terugtrekking uit de bufferzones de deur zou moeten openen voor een hervatting van de onderhandelingen.

Het Franse EU-voorzitterschap hoopte een deal te bereiken over een hervatting van de onderhandelingen in november, naar aanleiding van de Europees-Russische top. Maar het voorstel stuitte op bezwaren bij landen als Groot-Brittannië, Polen, Zweden en de Baltische staten.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud