Advertentie

EU-top: nog geen beslissing over voorzitterschap eurogroep

Op de Europese top werd vrijdag geen beslissing genomen over het voorzitterschap van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Verwacht werd dat het mandaat van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker verlengd zou worden, maar omdat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de vergadering vervroegd moest verlaten, bleef geen tijd meer over voor een beslissing.

"Om over het voorzitterschap van de eurogroep te beslissen, moeten we met 17 zijn", zei Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, verwijzend naar de 17 lidstaten van de eurozone. Maar omdat Angela Merkel op tijd in Berlijn moest zijn om de stemming in het parlement over het ESM-verdrag en het begrotingsverdrag bij te wonen, lukte het niet meer om over het voorzitterschap een beslissing te nemen. "Wellicht kan begin juli wel beslist worden", zei Van Rompuy.

Jean-Claude Juncker staat al sinds 2005 aan het hoofd van de eurogroep. Zijn huidige mandaat loopt op 17 juli af, maar zonder dat er consensus bestaat over een vervanger. Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble had de fakkel graag overgenomen, maar ook hij beseft dat overeenstemming tussen de eurolanden er op dat punt niet inzit, zo valt te horen.

Een en ander maakt dat de gesprekken intussen richting een nieuw mandaat voor Juncker evolueren, eventueel een verkort mandaat. Maar in tegenstelling tot wat verwacht werd, werd vrijdag dus nog geen beslissing getroffen. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud