Europa geeft geld Nobelprijs aan kinderen in conflictgebieden

Op een korte ceremonie in het Berlaymontgebouw heeft de Europese Unie dinsdag het geld van de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan vier projecten die kinderen in oorlogsgebieden ondersteunen.

De Europese Unie ontving zo'n 930.000 euro voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Europese instellingen besloten het geld aan te wenden voor de financiering van projecten die kinderen uit oorlogsgebieden toegang tot basisonderwijs moeten geven. Met extra Europees geld erbovenop wordt in totaal twee miljoen euro uitgetrokken.

"Wij vinden het vanzelfsprekend dat het geld van de Nobelprijs voor de vrede naar de meest kwetsbaren moet gaan, die vaak het hardst worden getroffen door oorlogen, namelijk de kinderen", zo verklaarde voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Het geld moet via niet-gouvernementele partnerorganisaties ten goede komen aan 4.000 Syrische vluchtelingenkinderen in kampen op de grens tussen Irak en Syrië, ruim 5.000 Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador, zo'n 11.000 ontheemde Congolese kinderen in het oosten van de Democratische Republiek Congo en 3.000 Pakistaanse kinderen in het door conflicten getroffen noorden van het land.

De Europese instellingen willen zich niet beperken tot een eenmalig initiatief en wil onder de noemer Vredeskinderen jaarlijks geld uittrekken voor projecten ten voordele van kinderen in conflictgebieden.

(JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud