Europa wil af van logge auteursrechtenmaatschappijen

De Europese Commissie gaat de inning van auteursrechten hervormen. Volgens een voorgestelde richtlijn moeten auteursrechtenmaatschappijen over de grenzen heen kunnen opereren en moeten muzikanten transparanter worden vergoed voor wat ze online aan de man brengen.

Het huidige systeem, waarbij elke lidstaat minstens één auteursrechtenmaatschappij heeft, zoals Sabam in ons land, is volgens de Commissie niet meer aangepast aan de realiteit. "Wie een nieuwe online-dienst als iTunes of Spotify wil oprichten moet nu in elke lidstaat bij een maatschappij gaan aankloppen. Dat vormt een rem op de creativiteit en het ondernemerschap", is te horen.

"Er moet een groter aanbod aan legale download- en streamingdiensten komen", zegt Michel Barnier, commissaris voor Interne Markt en Diensten. "Jongeren moeten kunnen profiteren van de voordelen van een grote Europese markt".

Volgens de voorgestelde richtlijn moeten de auteursrechtenmaatschappijen hun vergoedingen volledig transparant, en vooral zeer snel uitkeren. Daarvoor zijn een aantal investeringen nodig. "De maatschappijen die daarvoor geen geld hebben kunnen zich aansluiten bij een grotere, eventueel buitenlandse, maatschappij", is te horen. Op die manier hoopt de Commissie het aantal maatschappijen te reduceren, zodat een (online) aanbieder van muziek minder handtekeningen nodig heeft.

Met de richtlijn wil Europa ook de muzikanten meer invloed verschaffen over wie hun rechten verdedigt. Een Belgische band zou dus bijvoorbeeld niet meer automatisch naar Sabam stappen om zijn rechten te innen, maar kan bijvoorbeeld ook aankloppen bij een Franse of Duitse maatschappij.

De richtlijn vertrekt nu naar het Europees parlement en de raad van ministers. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud