Europa wil onlinegokken beter reguleren

Gokken op het internet moet beter gereguleerd worden. De Europese Commissie komt daarvoor niet met een voorstel om het onlinegokken in een Europees wetgevend kader te gieten, maar zal de komende twee jaar met een reeks initiatieven op de proppen komen om de wetgeving in de verschillende EU-landen beter op elkaar af te stemmen. Kinderen en andere kwetsbare groepen moeten beter beschermd worden, luidt het.

Europees Commissaris voor Interne markt en diensten Michel Barnier wil wie lijdt aan een gokverslaving of een gelijkaardige stoornis een meer doeltreffende behandeling kunnen geven. Ook pleit hij voor betere preventiemethoden. Om dat te bereiken is er echter een beter inzicht in de onderliggende oorzaken nodig.

Barnier vraagt de lidstaten daarom onderzoek te verrichten naar en gegevens te verzamelen over gokstoornissen. De rechterlijke macht moet bovendien bijgeschoold worden over fraude en witwassen via gokwebsites. Voor kinderen en jongeren moeten er betere leeftijdscontroles en internetfilters komen. Verantwoorde reclame kan ook al veel doen, luidt het.

In de Europese onlinegoksector gaat jaarlijks 9,3 miljard euro om. Tegen 2015 zal de jaaromzet naar schatting 13 miljard bedragen. Onder gokken op het internet worden allerlei kansspelen begrepen, zoals sportweddenschappen en poker, casinospelen en loterijen. Er zouden vele duizenden ongereguleerde gokwebsites bestaan die vaak van buiten de EU opereren.

Om de consument te beschermen, komt de Commissie nu met haar actieplan. Door het sneller uitwisselen van informatie tussen de lidstaten en het bepleiten van meer samenwerking tussen alle belanghebbenden wil ze tevens de integriteit van de sector versterken.

Als het actieplan weinig of niets uithaalt, wil de Commissie over twee jaar eventueel met alternatieven komen. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud