Europa wil verplichte technische controle voor motorfietsen en scooters

België moet verplichte technische controles voor motorfietsen en scooters invoeren. Dat is het gevolg van een voorstel dat eurocommissaris voor Vervoer Siim Kallas heeft gepresenteerd. Hij wijst erop dat motor- en scooterrijders tot de groep weggebruikers behoren die het meeste risico lopen in het verkeer.

Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer vertoont al jaren een dalende trend, maar dat geldt niet voor motorrijders. Elk jaar laten nog steeds meer dan 4.500 motorrijders het leven op Europese wegen. Acht procent van de ongevallen met motorfietsen wordt toegedicht aan technische mankementen.

"Ik twijfel er niet aan dat het overgrote deel van de motorrijders zeer verantwoordelijk is en goed zorg draagt voor zijn machine, maar de cijfers tonen aan dat zij het meeste risico lopen in het verkeer", zo verklaarde Kallas. België is één van de elf EU-lidstaten waar momenteel geen verplichte controles plaatsvinden.

Daarnaast scherpt Kallas ook de Europese minimumregels voor de technische controles van auto's aan. De eerste inspectie moet na vier jaar plaatsvinden en na het zesde jaar moet het voertuig jaarlijks gecontroleerd worden. Voor België verandert er op dit vlak niets.

Volgens Kallas overlijden in Europa dagelijks vijf mensen in verkeersongevallen waarbij technische gebreken een rol speelden. Hij maakt zich sterk dat zijn voorstellen meer dan 1.200 mensenlevens per jaar kunnen redden. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud