Europees centrum tegen cybercrime in de steigers

Identiteitsdiefstal, aanvallen op e-bankieren, kindermisbruik: elke dag vallen wereldwijd zo'n één miljoen surfers ten prooi aan één of andere vorm van cybercrime. Om het internationale misdaadfenomeen efficiënter te bestrijden wordt vrijdag bij Europol in Den Haag een Europees Centrum voor Cybercrime (EC3) in de steigers gezet.

Uit peilingen blijkt dat Europeanen zich grote zorgen maken over veiligheid op internet. Terecht, zo blijkt uit schattingen dat slachtoffers van cybercrime jaarlijks zo'n 290 miljard euro zouden kwijtspelen als gevolg van cybercrime.

Het grensoverschrijdende karakter van cybercrime maakt echter dat nationale politiediensten onderzoeken moeilijk in hun eentje tot een goed einde kunnen brengen. Vaak zijn er honderden slachtoffers mee gemoeid en bevinden verdachten zich overal ter wereld.

"Cybercriminelen zijn slim en snel in het oppikken van nieuwe technologieën voor criminele doeleinden. Dit centrum zal ons helpen slimmer en sneller te worden in het helpen voorkomen en bestrijden van hun misdrijven", zo begroette eurocommissaris Cecilia Malmström de lancering van EC3. .

Het centrum, dat binnen Europol over 30 voltijdse medewerkers en een operationeel jaarbudget van 7 miljoen euro zal beschikken, zal informatie en expertise verzamelen, dreigingen beoordelen en vroegtijdige waarschuwingen uitsturen. Ook zal het centrum een helpdesk oprichten voor nationale rechtshandhavingsdiensten en ondersteuning bieden in strafonderzoeken.

De focus van EC3 ligt op aanvallen op online bankieren en andere financiële activiteiten via internet, exploitatie van kindermisbruik en misdrijven die gericht zijn tegen belangrijke Europese infrastructuur en informatiesystemen.

(GEORGES GOBET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud