Europees Parlement bekroont Iraanse activisten met Sacharov-prijs

Het Europees Parlement kent zijn jaarlijkse Sacharov-prijs voor de vrijheid van meningsuiting toe aan twee gevangengenomen Iraanse activisten. Morgen vertrekt een parlementaire delegatie naar Iran om de twee uit te nodigen hun prijs in ontvangst te komen nemen.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de fractievoorzitters kozen voor Nasrin Sotoudeh en Jafar Panahi als winnaars van de Sacharov-prijs. De andere genomineerden waren de Wit-Russische vrijheidsstrijder Ales Bialiatski en Pussy Riot, de Russische punkband waarvan drie leden veroordeeld werden voor hooliganisme.

Nasrin Sotoudeh (1963) is een Iraanse advocaat en voorvechter van mensenrechten. Tijdens de presidentsverkiezingen in Iran in juni 2009 vertegenwoordigde ze opgepakte oppositieactivisten. Ze verdedigde ook jonge terdoodveroordeelden. Sinds september 2010 zit ze zelf gevangen op beschuldiging van samenzwering en het verspreiden van propaganda.

De andere laureaat, Jafar Panahi (1960), is filmregisseur, scenarioschrijver en filmmonteur. Doorgaans beschrijven zijn films de moeilijke levensomstandigheden van kinderen, vrouwen en armen in Iran. Hij werd in maart 2010 opgepakt en later veroordeeld tot zes jaar cel en een verbod van 20 jaar om films te maken of het land te verlaten.

Martin Schulz sprak vrijdag zijn hoop uit dat Sotoudeh en Panahi hun prijs zullen kunnen komen afhalen als die op 12 december uitgereikt wordt in Straatsburg. Zaterdag vertrekt een delegatie van vijf Parlementsleden naar Iran, onder meer Isabelle Durant (Ecolo) zal daarbij aanwezig zijn.

"We gaan naar Iran om de twee laureaten te ontmoeten en om hen uit te nodigen hun prijs af te halen", zegt ze. De reis is in het halfrond omstreden. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud