Europees Parlement zet hakken in het zand over Europese begroting

De regeringen moeten hun bezuinigingsvoorstellen voor de Europese begroting van volgend jaar inslikken. Zoniet dreigt het mis te gaan met de financiering van verscheidene Europese programma's die economische groei en werkgelegenheid stimuleren. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag betoogd.

Net als de nationale begrotingen staat ook de Europese begroting dezer dagen onder zware druk. Want terwijl er nog volop wordt gezocht naar centen om het gat in het Europese budget voor dit jaar te sluiten, hebben de lidstaten voor volgend jaar nog eens ruim vijf miljard euro aan geplande betalingen geschrapt.

Het Europees Parlement legde dinsdag zijn standpunt voor de ultieme onderhandelingen met de lidstaten vast en schroefde daarin zowat alle bezuinigingsvoorstellen terug. Waar de lidstaten inzetten op 132,7 miljard euro betalingen, tillen de Europarlementsleden dat bedrag opnieuw op tot 137,9 miljard euro. Dat komt neer op 1,03 procent van het bruto nationaal inkomen van de Europese Unie.

Het Europese halfrond stoort zich vooral aan het feit dat de regeringen in juli -amper een week na de goedkeuring van het Europese groeipact door de staatshoofden en regeringsleiders- voor bijna twee miljard euro snoeiden in onderzoek en innovatie, levenslang leren, Erasmus en andere programma's die economische groei en werkgelegenheid moeten stimuleren.

Vrijdag vatten vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement de ultieme verzoeningsonderhandelingen aan. Die duren 21 dagen en lopen tot 9 november.

(PATRICK HERTZOG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud