Europese Unie luidt alarmbel over Congo

De situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo is "onhoudbaar". Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken en huidig EU-voorzitter Bernard Kouchner maandag in Luxemburg verklaard. Hij vreest voor "nieuwe massale moordpartijen".

Kouchner trok maandag in de marge van een raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aan de alarmbel. "De situatie is opnieuw onhoudbaar en moorddadig. Alles is opnieuw in chaos vervallen", zei de Franse minister.

Ondanks een begin dit jaar bereikt staakt-het-vuren laaide het geweld in het oosten van Congo eind augustus weer in alle hevigheid op. Het leger voert er zware gevechten met de rebellen van de dissidente generaal Laurent Nkunda.

Kouchner wees op de verantwoordelijkheid van Rwanda en de machthebbers in de Congolese hoofdstad Kinshasa, die volgens de Franse minister het conflict mee in stand houden.

Ondanks die bezorgdheid lijkt de Europese Unie niet meteen van plan om een Europese vredesmissie naar de regio te sturen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud