"Europese Unie subsidieert Israëlische wapenindustrie"

Bij de bedrijven uit Israël die geld van de Europese Unie ontvangen voor onderzoek naar veiligheid zijn vijf wapenbedrijven. Een van hen is IAI, Israeli Aerospace Industries, een van de wereldmarktleiders op het gebied van drones. Dat meldt Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) vandaag.

Nog tot eind 2013 loopt het Europese kaderprogramma voor wetenschappelijk onderzoek. Niet enkel Europese bedrijven maken kans op subsidies, ook entiteiten uit andere landen die aan de onderzoeksprojecten van de EU deelnemen krijgen geld. Defensieonderzoek wordt niet door het programma ondersteund, maar toch vloeit de EU-financiering "rechtstreeks naar Israëls defensie- en nationale veiligheidssectoren", weet Bart Staes, die zich baseert op gegevens van de Europese Commissie.

Sinds 2007 gaat het om een bedrag van 26 miljoen euro, gespreid over 49 projecten. Onder de 23 Israëlische bedrijven die participeren aan die veiligheidsonderzoekprojecten, zijn er vijf wapenbedrijven. "Er bestaan tientallen door de EU gesponsorde projecten rond onbemande vliegtuigen ('drones')", zegt Staes. IAI, dat een van de marktleiders is, haalde al minstens 69 Europese onderzoeksbudgetten binnen.

Een ander bedrijf dat Europees geld ontvangt, is Elbit Systems. Volgens het Groen-parlementslid gaat het om "een gigantisch defensiebedrijf dat de Israëlische apartheidsmuur hielp bouwen en die momenteel onderhoudt".

Staes wil dat het volgende Europese kaderprogramma, dat in 2014 in werking treedt, beperkende 'ethische criteria' bevat die voorkomen dat er nog subsidies gaan naar entiteiten die "bijdragen aan schendingen van het internationaal recht". Hij zit daarmee op de lijn van Vrede vzw, Vredesactie en solidariteitsorganisatie Intal, die enkele weken geleden actievoerden tegen de subsidies.

"Als de EU de Nobelprijs voor de Vrede ook maar enigszins serieus neemt," besluit Staes, "zou het elke beschikbare euro moeten investeren in vredebevorderende initiatieven en nergens ook maar één euro investeren in militaire projecten, en al zeker niet in het kruitvat genaamd Midden-Oosten." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud