Europese varkens niet langer welkom in Rusland door Schmallenbergvirus

Moskou heeft vandaag bevestigd dat Europese varkens minstens tijdelijk niet meer welkom zijn in Rusland. Aanleiding is de ontdekking van het Schmallenbergvirus in verschillende boerderijen in de EU. Het virus zorgt voor misvormingen bij de nakomelingen van besmette dieren. De Russische beslissing botst op kritiek in Brussel.

Het federale controleagentschap Rosselkhoznadzor noemt het in een persbericht "noodzakelijk dat de import van hoornvee en levende varkens uit EU-lidstaten vanaf 20 maart tijdelijk opgeschort wordt".

Donderdag al viel in Brussel te horen dat experten onderweg waren naar Moskou om de Russische maatregel nog af te wenden. Vooral de Baltische staten worden als belangrijke uitvoerders naar Rusland immers zwaar getroffen. Volgens Letse bronnen zou tot twee derde van de exportinkomsten van de betrokken staten bedreigd zijn.

De Russische autoriteiten hekelen echter "het gebrek aan exportcontroles door de bevoegde diensten van de Europese Commissie", terwijl "de import naar Europese lidstaten wel erg uitgebreid gecontroleerd wordt".

Moskou verbiedt nu elke invoer vanuit de EU. Eerder zette het al een rem op de import vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Belgiƫ.

Bij schapen geeft een besmetting met het Schmallenbergvirus bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder en verdwijnen ze na enkele dagen. Het is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

(KME)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud