Expeditie Middenstand: kleine dingen maken wereld van verschil

Kleine dingen kunnen een wereld van verschil maken. Dat is de baseline van de "Blauwdruk voor KMO, Middenstand en Horeca" die Open Vld'er Rik Daems opstelde na vier weken lang zijn oor te luister te hebben gelegd bij ondernemers in heel Vlaanderen. Het document biedt een overzicht van de meest gehoorde noodkreten uit de sector en een reeks concrete actiepunten die Daems daaraan koppelt.

De nummer drie op de liberale Senaatslijst vertrok vier weken geleden op Expeditie Middenstand, een tocht die 5.109 kilometer lang zou worden en waarbij Daems meer dan 40 plaatsen in Vlaanderen aandeed. De neerslag van zijn odyssee heeft niet de pretentie van een groot beleidsplan te willen zijn, maar wil maatregelen aanreiken voor het zelfstandig ondernemerschap, binnen een realistisch budgettair kader.

Tijdens Daems' tocht kwamen vijf grote zorgpunten aan het licht. Een eerste luidt: "laat mensen die willen werken, de kans om te werken en om echt bij te verdienen". Andere aandachtspunten slaan op het omvormen van het bos van subsidies in een lastendaling en een gelijke sociale bescherming voor zelfstandigen en loontrekkenden. Ook pleit Daems voor een overheid die ondernemingen helpt en voor bijkomende zuurstof voor de horeca.

Een van de voorstellen die de Vlaamse liberaal naar voren schuift, is gelegenheidsarbeid in alle sectoren sociaal en fiscaal vriendelijk te behandelen. Concreet zouden de inkomsten uit de bijkomende activiteit tot 500 euro per maand een afzonderlijke behandeling krijgen, waarbij een forfaitaire bevrijdende heffing van 30 procent zou gelden die de fiscale en sociale verplichtingen dekt. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud