Extra onderwijsgeld "onvoldoende om noden te dekken"

De 39 miljoen euro die de Vlaamse regering extra uittrekt voor scholenbouw is onvoldoende om alle noden te dekken. Dat heeft ook topvrouw Raymonda Vandyck van het Gemeentschapsonderwijs (GO! ) donderdagochtend op de VRT-radio gezegd. Enkel voor het eigen net had het GO! met 82 miljoen al ruim het dubbele gevraagd. Bovendien vallen een heleboel steden uit de boot.

De Vlaamse regering trekt 39 miljoen euro extra uit voor nieuwe plaatsen in het onderwijs, waarvan met 20 miljoen het leeuwendeel naar Antwerpen gaat. Gent en Brussel krijgen 6 miljoen extra, maar steden als Mechelen grijpen helemaal naast de prijzen.

"Gent en Antwerpen hadden de grootste noden", erkent ook Vandyck. "Maar wij hadden zelf nog een hele reeks andere steden op ons lijstje staan, die nu uit de boot vallen." Het gaat ook enkel om de scholen zelf, terwijl net zo goed voor leerkrachten en inrichting extra geld nodig is.

Bovendien loopt ook het prijskaartje voor de renovatie van de bestaande scholen hoog op. Er is nood aan zo'n 2 miljard euro, schat Vandyck, "voor het gemeenschapsonderwijs alleen en gewoon om alle gebouwen in stand te houden".

Het gebruik van modulaire units - zeg maar kwaliteitsvolle containerklassen - zorgt in elk geval niet voor een duurzame oplossing, aldus nog Vandyck. Toch kan het vaak niet anders, "omdat we veel te laat weten wanneer de centen komen".

De topvrouw van het gemeenschapsonderwijs erkent dat de budgettaire situatie momenteel moeilijk is, maar vraagt de regering niettemin de nodige visie op lange termijn.

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud