Extreem islamistische organisatie Hizb-ut-Tahrir ongekend bij de Staatsveiligheid

De extreem islamistische Hizb-ut-Tahrir (Partij van de bevrijding), die op 4 maart een kalifaatconferentie organiseeert in Hasselt, staat niet op de lijst van terroristische organisaties van de Staatsveiligheid. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet donderdag in de Senaat op een mondelinge vraag van Filip Dewinter. De Vlaams Belanger stelde dat de organisatie "een beetje" kan vergeleken worden met Sharia4Belgium, met dat verschil dat Hizb-ut-Tahrir 9 miljoen leden telt.

Volgens Dewinter gaat het om een gevaarlijke organisatie, die reeds in Rusland en Duitsland bij wet verboden is. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD stelt dat de organisatie bijzonder gevaarlijk en heimelijk is en werkt met bijna militaire structuur en hiërarchie. Een jaar geleden werd in de media gesteld dat Hizb-ut-Tahrir en Al Qaeda een internationaal netwerk vormen, waarbij Al Qaeda tereurdaden pleegt en Hizb-ut-Tahrir voor de propaganda zorgt.

Burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, heeft juridisch advies aan Binnenlandse Zaken gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken de bijeenkomst niet te laten plaatsvinden aangezien het om een zaal van de stad gaat. Het al dan niet verbieden is een bevoegdheid van de burgemeester, aldus Joëlle Milquet, die verwees naar de grondwettelijke vrijheden van vereniging en vergadering. Er bestaat in België geen mechanisme om groeperingen buiten de wet te stellen, voegde ze er nog aan toe. (AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud