Eyskens (CD&V) wil confederaal Congres met nationale kieskring

Minister van Staat Marc Eyskens (CD&V) doet woensdag in Le Soir zijn visie uit de doeken over een fundamentele hervorming van ons land. De voormalige premier wil Kamer en Senaat samenvoegen en omvormen tot een confederaal Congres, dat deels bestaat uit parlementsleden van de regio's en deels uit vertegenwoordigers die rechtstreeks verkozen worden uit een nationale kieskring. Dat moet meteen ook het heikele BHV-dossier van de baan helpen.

In zijn voorstel voorziet Eyskens een Congres dat voor 2/3 bestaat uit leden van de regionale parlementen en voor 1/3 uit vertegenwoordigers verkozen in een nationale kieskring. In die laatste groep 'federale verkozenen' maakt hij geen communautair onderscheid. Het aantal verkozenen uit elke taalgroep zou dus niet bij voorbaat vastliggen.

Voorts wil de CD&V'er van het Congres een legislatuurparlement maken, met een levensduur van vijf jaar. Vroegtijdige verkiezingen zouden dus niet meer voorkomen. Bovendien vallen alle verkiezingen - regionaal, federaal en Europees - in het voorstel van Eyskens samen, wat volgens hem voor meer stabiliteit kan zorgen.

Tot slot wil de christen-democratische éminence grise ook sleutelen aan het Belgische premierschap. Zo zou het Congres de eerste minister verkiezen uit zijn eigen midden, met een - eventueel hernieuwbare - ambtstermijn van 2,5 jaar. Dat maakt de weg vrij voor afwisselend leiderschap tussen de landstalen, aldus nog Eyskens. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud