FANC geeft groen licht voor heropstart IRE in Fleurus

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) heeft zijn voorwaardelijke fiat gegeven voor de heropstart van de productie van medische isotopen bij het Instituut voor Radio-Elementen (IRE) in Fleurus. Na een incident in augustus, waarbij een verhoogde jodiumlozing werd vastgesteld, werd de productie stilgelegd.

Het FANC had aan het IRE in Fleurus een reeks voorwaarden opgelegd om een veilige heropstart te garanderen. Deze maatregelen werden ondertussen gerealiseerd, geëvalueerd en goedgekeurd.

De huidige goedkeuring is echter wel voorwaardelijk in die zin dat er naast deze kortetermijnmaatregelen ook een aantal verbeteringsacties werden opgelegd aan het IRE die op lange termijn moeten worden voltooid. Het betreft onder andere verbeteringen aan bepaalde onderdelen van de productieprocessen en -installaties, het versterken van de Dienst voor Fysische Controle, het permanent opleiden van het personeel met het oog op een doorgedreven veiligheidscultuur en -expertise of ook het organiseren van periodieke audits en externe verificatie.

De directie en de raad van bestuur hebben zich al geëngageerd om de nodige middelen te voorzien om deze langetermijndoelstellingen te realiseren. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud