Financieel Actie Netwerk vraagt afschaffing bankgeheim en invoering vermogensbelasting

"Laat het grote geld niet ontsnappen." Met die slogan hebben enkele tientallen militanten van het Financieel Actie Netwerk (FAN), een samenwerkingsverband van vakbonden, ngo's en sociale bewegingen, vrijdagmiddag actie gevoerd aan het Troonplein in Brussel. In 18 Belgische stations hadden leden van het FAN eerder op de dag al flyers uitgedeeld om aandacht te vragen voor Tax Justice Day (Dag van de Rechtvaardige Belastingen).

"Met de Tax Justice Day anticiperen we op de Tax Freedom Day die de internationale accountantsgroep PwC elk jaar begin juli uitroept", zegt Eric Goeman van het FAN.

"Tax Freedom Day is dan de dag dat een burger voor zichzelf begint te werken, nadat hij zogezegd een half jaar voor de staat heeft gewerkt. Maar dat is een vals en misleidend beeld: de mensen werken van begin tot eind van het jaar zowel voor de samenleving als voor zichzelf. Waar wij ons tegen verzetten is dat grote vermogens en grote bedrijven via belastingbedrijven belastingen ontduiken, zoals recent nog bleek met de zaak van de offshoreleaks."

Het Financieel Actie Netwerk wil dat de politici werk maken van een vermogensbelasting en een vermogenskadaster, en dat het bankgeheim volledig wordt afgeschaft.

"Belgiƫ is een fiscale hel voor arbeidsinkomens", zegt Goeman, "maar voor roerende en onroerende inkomsten is het een belastinparadijs."

Het Financieel Actie Netwerk bestaat 13 jaar. Leden zijn ABVV, ACLVB, ACV, Attac VLaanderen, BBL, KWB, LBC-NVK, Fairfin, Oxfam Solidariteit, Lef en 11.11.11.

Tax Justice Day is aan zijn derde editie toe. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud