Financiële kater dreigt voor zieke Belgen in Spanje of Griekenland

Belgische toeristen of Belgische residenten die in Spanje of Griekenland ziek worden, weten niet langer wat ze zullen moeten betalen voor hun zorgverlening. Dat schrijft het blad voor artsen-specialisten de Specialist. "Voor de financiële crisis was er geen probleem maar vandaag is de situatie onrustwekkend."

De redactie van de Specialist deed een rondvraag bij de Belgische ziekenfondsen. Die maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de financiële crisis op de terugbetaling van de ziekenhuisfacturen en de zorgverlening in Turkije, Spanje en Griekenland verstrekt aan Belgische toeristen.

De ziekenfondsen worden steeds vaker geconfronteerd met landgenoten die gevraagd wordt om de volledige kostprijs van een medische prestatie op te hoesten. "De ziekenhuizen aanvaarden de Europese Ziekteverzekeringskaart niet langer", legt Geert Messiaen van het liberale ziekenfonds in de Specialist uit, "omdat ze dan moeten terugbetaald worden door de Spaanse ziekteverzekering. En die heeft momenteel geen geld meer."

De ziekenhuizen willen zo min mogelijk afhangen van uitgestelde betalingen of foutieve bedragen uitgekeerd door de Spaanse sociale zekerheid. En dus vragen ze buitenlandse patiënten om cash te betalen.

De situatie van de Belgen die permanent in Spanje verblijven, is evenmin benijdenswaardig. In verschillende regio's kunnen ze niet langer genieten van gratis geneesmiddelen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud