Financiering Brusselse ziekenhuizen ongeldig

Het Europees Hof van Justitie vernietigt de goedkeuring die de Europese Commissie gaf aan de overheidsfinanciering van de Brusselse ziekenhuizen in de periode 1996-2007. Dat blijkt vandaag uit een arrest van het Hof.

CBI (Coördinatie van Brusselse Instellingen voor welzijnswerk en gezondheidszorg) heeft al jarenlang kritiek op de financiering van de vijf openbare ziekenhuizen van het gewest. In 2005 werd een klacht ingediend bij de Europese Commissie, maar die leverde niets op. Daarop trok CBI naar het Hof van Justitie.

De IRIS-ziekenhuizen hebben in de periode van 1996 tot 2007 verschillende vormen van overheidsfinanciering gekregen. Volgens de Commissie strookte die financiering met het Europees recht, maar het Hof van Justitie stelt nu dat de Commissie niet alle relevante gegevens heeft kunnen onderzoeken. "Bovendien bestaat twijfel of de steunmaatregelen voldoen aan bepaalde criteria inzake overheidssteun, zoals het criterium inzake vooraf vastgestelde parameters voor compensatie."

Ook over de geldigheid van een speciale jaarlijkse subsidie van 10 miljoen euro, goedgekeurd door het parlement van het Brusselse gewest voor sociale opdrachten, bestaat volgens het gerecht twijfel.

Het Hof concludeert dat de Commissie de formele onderzoeksprocedure had moeten instellen en vernietigt de goedkeuring. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud