Fiscus pakt misbruiken in eigen rangen niet aan

Er is veel te weinig controle op misbruik bij de fiscus. Uit een audit van het Rekenhof blijkt dat Financiën veel te weinig inspanningen levert om misstappen van de ruim 25.000 personeelsleden te voorkomen, schrijft De Tijd donderdag. Ambtenaren kunnen daardoor te makkelijk samenspannen met belastingplichtigen of hun eigen belangen laten spelen.

Het Rekenhof hekelt onder meer dat Financiën geen centrale dienst heeft die alle klachten over belastingambtenaren ontvangt en behandelt. Ook voor collega-ambtenaren die wantoestanden willen aanklagen als klokkenluider is zo'n centraal meldpunt er niet.

Nochtans zijn belastingambtenaren wettelijk verplicht zware fouten van collega's of oversten aan te geven. Tussen 2006 en 2010 is slechts één aangifte gedaan bij het parket, terwijl uit een verslag van de interne auditdienst - volgens het laatste jaarverslag bemand door slechts vijf mensen - blijkt dat tussen 2000 en 2010 amper 148 interne en externe klachten zijn afgehandeld.

Volgens het Rekenhof kunnen sommige departementen van de fiscus vermoedens van malversaties door hun ambtenaren zelfs simpelweg niet onderzoeken bij gebrek aan personeel of inspectiedienst. Tegelijk ontbreekt het aan integriteitsopleidingen en een algemene deontologsiche code.

Voorts is er amper controle op belangenconflicten of op het stiekem cumuleren van andere activiteiten buiten de werkuren. Doordat dossiers bovendien te weinig of helemaal niet roteren tussen verschillende ambtenaren, blijft ook die controle-optie onbenut. En ook niet alle belastingsgegevens zijn al elektronisch beschermd tegen ambtenaren die ze stiekem willen inkijken, aldus nog het Rekenhof.

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud