Fonck (cdH) wil dat DNA-onderzoeken veroordeelden in België gebeuren

CdH-Kamerfractieleidster Catherine Fonck maakt zich zorgen over de Europese aanbesteding die de FOD Justitie heeft gelanceerd met als doel DNA-onderzoeken bij Belgische veroordeelden door één laboratorium te laten uitvoeren. Ze vindt dat dergelijke expertise enkel in België kan gebeuren om het vervoeren van bewijsstukken en de termijnen te beperken, maar ook om zinloze risico's te voorkomen.

Momenteel werken negen laboratoria, waaronder het Nationaal Centrum voor Criminalistiek en Criminologie, voor de FOD Justitie om die profielen op te maken, legt Fonck uit. Ze herinnert eraan dat dit werk een enorme hap uit het budget Justitie neemt en dat het aandeel nog zal toenemen, omdat de lijst van betrokken veroordeelden werd uitgebreid.

Volgens de cdH-politica was het mogelijk de concurrentie tussen de laboratoria te laten spelen om betere prijzen te bedingen. Het was dan ook niet nodig een Europese aanbesteding te lanceren, meent ze. "Waarom DNA-stalen naar het buitenland sturen, met alle risico's van dien, terwijl de nodige competentie in België aanwezig is?", vroeg Fonck zich vandaag af in de Kamercommissie Justitie. Sommige aanbestedingen moeten in Europees kader gebeuren, maar beperkingen zijn mogelijk voor veiligheidsredenen, argumenteert Fonck.

In haar antwoord herinnerde minister Annemie Turtelboom eraan dat er een oplossing moest worden gezocht voor de toename van de kosten. Indien de Europese procedure niet het verwachte resultaat oplevert, heeft ze naar eigen zeggen steeds de mogelijkheid het NICC de opdracht te geven. (DIRK WAEM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud