Ford Genk - Peeters en Di Rupo rekenen op Europese steun

Vlaams minister-president Kris Peeters en premier Elio Di Rupo hopen op Europese steun bij de reconversie van de Fordfabriek in Genk. Dat verklaarden ze donderdagavond na overleg tussen de federale en de Vlaamse regering.

Di Rupo en Peeters maakten duidelijk dat ze vrij snel willen gaan praten op Europees niveau. Ze willen onderzoeken of Limburg in aanmerking komt als transitieregio en of Ford Genk kan profiteren van 'Cars2020'. Dat actieplan, "voor een duurzame en competitieve automobielindustrie in Europa", wordt volgende maand voorgesteld door de Europese Commissie.

Elio Di Rupo had het na de gedachtewisseling met de Vlaamse regering over "een verschrikkelijke industriële achteruitgang" in België. Hij wees opnieuw op het belang van samenwerking met de deelstaten.

Ook Peeters deed zijn best om de geruchten over meningsverschillen met de federale regering de kop in te drukken. "Ik ben tevreden over de huidige aanpak met de federale regering. Dit is zo ernstig dat we schouder aan schouder moeten werken", zei hij.

De twee regeringsleiders willen nu zo snel mogelijk samen de vakbonden van Ford Genk en van de toeleveranciers ontmoeten. Over eventuele brugpensioenregelingen willen ze het nog niet hebben. "Laat ons eerst zoeken naar alternatieven", zei Peeters. "Discussies over pensioenen zijn nu niet aan de orde."

Ook over de aanpak van de loonkosten wil de minister-president voorlopig geen kritiek uiten. "Ik heb begrepen dat daarmee rekening wordt gehouden in de federale begroting voor 2013", besloot hij. (PVO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud