Formateur: "Probleem zit vooral bij PS"

Terwijl de partijvoorzitters van de zes onderhandelende partijen opnieuw samenzitten in de zoektocht naar een begrotingsakkoord, blijft het in de marge verklaringen regenen. Zo zei Open Vld'er Vincent Van Quickenborne donderdag in Villa Politica dat bij sommige partijen "de effectieve wil ontbreekt om het land grondig te hervormen". Het probleem zit volgens hem "vooral bij de PS". Die partij blijft volgens hem met "taboes" aan tafel zitten. Sp.a-politica Caroline Gennez hekelt dan weer de "ideologische onderhandelingsstrategie" van de Vlaamse liberalen.

Volgens Van Quickenborne zit het probleem vooral bij de PS. "De PS blijft met taboes rond de tafel zitten en weigert de hervormingen die de gemiddelde Vlaming en Europa willen", zei hij in Villa Politica. Volgens Van Quickenborne heeft zijn partij "de vaste wil" om de onderhandelingen te doen slagen, maar moeten de PS en formateur Di Rupo hun methode aanpassen. "We zetten ministapjes, terwijl we grote stappen moeten zetten", aldus Van Quickenborne.

Volgens sp.a-voorzitter Caroline Gennez zit de blokkage vooral bij de uitersten aan de onderhandelingstafel, met name PS aan de ene kant en Open Vld aan de andere kant. Zo hanteert Open Vld volgens haar een "ideologische onderhandelingsstrategie", maar zou het ook geen kwaad kunnen als de PS "een beetje meer" de leiding van de onderhandelingen zou nemen.

Intussen herhaalde de N-VA bij monde van Kamerlid Siegfried Bracke dat de PS volgens hen een "verrottingsstrategie" hanteert. Volgens Bracke laat de PS de onderhandelingen bewust aanslepen "in de hoop dat er iets komt vanuit Europa".

(PVO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud