Formatie: oranje-blauw gaat in hogere versnelling

Formateur Yves Leterme wil tegen woensdag rond zijn met een ontwerp-regeerakkoord, met uitzondering van de moeilijke punten begroting, staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat heeft hij maandag laten verstaan.

Maandag, dinsdag en woensdag vergaderen de oranje-blauwe onderhandelaars intensief. Dat moet het mogelijk maken om tegen woensdag een akkoord te hebben over alle dossiers die geen problemen stellen, lieten verschillende bronnen weten. Er wordt wel opgemerkt dat MR-voorzitter Didier Reynders vanaf woensdag enkele dagen met vakantie vertrekt en dat er tussen woensdag en zondag geen essentiƫle beslissingen zullen worden genomen.

De onderhandelaars zitten maandag sinds 9.00 uur opnieuw aan tafel. Ze zetten de discussie over de arbeidsmarkt voort. Een aantal moeilijke punten, zoals het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd en de activering van werklozen, moeten nog worden aangesneden.

In de namiddag trekt Yves Leterme naar de koning om er verslag uit te brengen over de formatie. Om 15.30 uur hernemen de onderhandelingen dan opnieuw de discussie over de arbeidsmarkt. Nadien komt het luik over gezondheidszorg nog aan bod.

Verschillende partijen wijzen er maandag op dat een akkoord tegen woensdag haalbaar is. Heel wat moeilijke punten werden tot nu toe doorverwezen naar de luiken begroting of staatshervorming, zoals de groeinorm in de ziekteverzekering, de lastenverlaging of het terugdringen van het aantal ambtenaren.

(VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud