Fortis: De Decker verwijt magistraten gebrek aan deontologie

Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) vindt dat de magistratuur in de Fortis-zaak deontologisch totaal uit de bocht is gegaan. Dat heeft hij zondag duidelijk gemaakt in het RTBF-programma Mise au Point.

Volgens De Decker gaat het met de deontologie de verkeerde kant op en worden gerechtelijke beslissingen - zeker in de Fortis-zaak - te snel gemediatiseerd. Hij verwees onder meer naar de brief van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie en de procureur van de rechtbank van koophandel, die contact zou hebben opgenomen met een kabinet. In de brief van de eerste minister staat wel duidelijk dat het een raadgever van het kabinet was die contact heeft opgenomen met de magistraat.

De Decker vindt echter dat de mediatisering de mensen doet denken dat er permanent interferentie is tussen politiek en magistratuur en er afspraken worden gemaakt. De Franstalige liberaal vindt overigens ook dat een parlementaire onderzoekscommissie het gerechtelijk onderzoek stokken in de wielen kan steken. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud