Frank De Winne aan hoofd Europees Astronautencentrum

Onze landgenoot Frank De Winne, die tweemaal naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) vloog, komt aan het hoofd van het Europees Astronautencentrum (EAC) in Keulen. Dat maakte De Winne woensdag bekend tijdens De Ochtend op Radio 1.

Het EAC leidt alle Europese astronauten op, maar ook astronauten van buiten Europa die naar het ISS vliegen. Ze worden er getraind en medisch begeleid. Ook De Winne kreeg in het EAC zijn opleiding.

De Winne krijgt als hoofd van het EAC de leiding over een honderdtal personeelsleden. "We hebben zes nieuwe, jonge astronauten. We moeten ze zo snel mogelijk een vlucht geven. We gaan ook verder aan ruimte-exploratie doen, naar de Maan en zelfs misschien naar Mars, en moeten daarvoor voorbereidingen treffen."

De Winne spreekt van een volgende stap in zijn carrière in de ruimtevaart. "Ik kan verder werken aan de ontwikkeling van de bemande ruimtevaart. Die blijft een belangrijke rol spelen: kijk maar hoe het ISS de Verenigde Staten en Rusland dichter bij elkaar bracht."

De Winne zei ook dat het niet meer de bedoeling is dat hij zelf nog een ruimtevlucht zal maken. "We hebben zes nieuwe astronauten. De voorkeur moet naar hen gaan." (JULIEN WARNAND)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud