Frank De Winne draagt straks bevel over ISS over

De Belgische astronaut Frank De Winne draagt dinsdag - vervroegd - het gezag over het Internationaal Ruimtestation ISS over, zo heeft de NASA meegedeeld en is door het federale wetenschapsbeleid in België bevestigd.

De Winne is op 27 mei met de Sojoez TMA-15 naar het ISS vertrokken, kwam er twee dagen later aan en werd er op 9 oktober gezagvoerder over de 21ste hoofdbemanning. Dat gezagvoerderschap draagt hij dinsdag om 16.00 uur Belgische tijd over aan de Amerikaan Jeffrey Williams, vooraleer het luik dicht gaat tussen het ruimteveer Atlantis en het ISS. Meteen start ook Hoofdbemanning 22.

Met 46 dagen is het de kortste periode tot nog toe dat iemand gezagvoerder was over het ISS, aldus de NASA.

Volgens de gezaghebbende website space.com heeft de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA gevraagd vervroegd het bevel over te dragen. Normaal gebeurt dit formeel net voor een gezagvoerder weer vertrekt. Het "waarom" van de vervroeging is onduidelijk.

De tweede Belg in de ruimte komt op dinsdag 1 december met de Sojoez TMA-15 terug, in gezelschap van de Rus Joeri Romanenko en de Canadees Robert Thirsk die hem bij de heenreis vergezelden. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud