Franstalig katholiek onderwijs wil islamlessen kunnen aanbieden

De Franstalige katholieke onderwijskoepel heeft vandaag een pleidooi gehouden om islamlessen te kunnen aanbieden. Dat moet bijdragen aan een interlevensbeschouwelijke dialoog op school.

"Is het correct geen keuze aan te bieden in het volgen van een levensbeschouwelijk vak, als een meerderheid van de leerlingen in het katholiek onderwijs een moslimachtergrond heeft", vroeg Etienne Michel, directeur van de Franstalige katholieke onderwijskoepel SeGEC zich af in zijn slotspeech voor een driedaags congres in Louvain-la-Neuve over de toekomstperspecctieven van het katholieke onderwijs.

"Hoe kunnen we een echte interlevensbeschouwelijke dialoog voeren op school, wetende dat religie naar de privésfeer verbannen geen oplossingen biedt voor fundamentalistische neigingen? Het is beter een echt religieus vak te geven door iemand die daarvoor opgeleid is, dan simplistische toespraken toe te laten in achterzaaltjes van café's", aldus Etienne Michel.

Ook in Vlaanderen is het thema actueel. In april hebben de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a samen met Vlaams Belang een voorstel weggestemd van onder meer de Vlaamse parlementsleden Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Luckas Vander Taelen (Groen), om in de derde graad van het secundair onderwijs een vak 'vergelijkende godsdienstwetenschappen' in te voeren. Volgens de tegenstemmers was een decretale verankering niet nodig, omdat er nu al de nodige aandacht voor diversiteit is in de godsdienstlessen. Ook Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs in Vlaanderen, was evenmin voor het voorstel gewonnen. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud