Franstalige Mensenrechtenliga niet te spreken over uitlatingen Defensiechef

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten reageert woensdag "verbaasd" op de uitlatingen van Defensiechef Charles-Henri Delcour in de commotie rond de overplaatsing van kolonel Luc Gennart. Delcour liet zich toen ontvallen dat het wetgevend kader best herzien kan worden, omdat de achterliggende mensenrechten en internationale conventies "niet altijd compatibel zijn met de dagelijkse werking van het leger".

"Onthutsend", reageert voorzitter Benoît Van der Meerschen nu. "Het is het rechtssysteem dat aangepast moet worden aan internationale conventies, niet omgekeerd. Op juridisch vlak zijn dergelijke verklaringen als ketterij."

Het Belgisch leger ging in het verleden trouwens niet altijd vrijuit op vlak van mensenrechten, herinnert Van der Meerschen zich. Zo verwijst hij naar de aanbevelingen van het VN-Mensenrechtecomité uit 2004, waarin het zich "bezorgd" toonde over het beperkte aantal sancties voor militairen die de mensenrechten met de voeten hadden getreden tijdens VN-missies.

Aanleiding voor de uitspraken van Delcour was de hetze rond de overplaatsing van Luc Gennart, de kolonel die kort voordien geklaagd had over de "vervlaamsing" van de legertop. Toen de Raad van State Gennart gelijk gaf, stelde Delcour dat dan best de Belgische wetten herzien konden worden.

"Het gebeurt niet vaak dat de uitvoerende macht zich uitspreekt over een beslissing van de rechterlijke macht. Wanneer het recht gesproken is, dan gehoorzaamt men", besluit Van der Meerschen.

(MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud