Freddy Mortier als mannelijke kandidaat-rector verkozen

Anne De Paepe en Freddy Mortier zijn respectievelijk als vrouwelijke en mannelijke kandidaat-rector verkozen. De twee strijden verder ook voor een voordracht als vice-rector, waarbij Anne De Paepe als enige vrouwelijke kandidaat dus al quasi zeker is van één van de twee functies.

Professor Freddy Mortier haalde het na drie stemronden met 69,6 pct van Guido Van Huylenbroeck (18,5 pct) en Luc Taerwe (8,4 pct).

In de eerste en tweede ronde viel het hoge aantal blanco-stemmen op voor de vrouwelijke kandidaat, respectievelijk 26,3 en 16 procent, tegenover 17,7 en 5,1 voor de mannelijke kandidaat. "Ik denk dat het eerder een reactie tegen het principe is dan tegen de kandidaten", zei De Paepe. "Ik denk dat het gaat om een statement tegenover de manier waarop het decreet ingang heeft gevonden. Verschillende mensen voelen het aan als opgelegd. Ik vind dat wel jammer, het zou niet mogen."

De voorgedragen kandidaat-rector Freddy Mortier is sinds 1995 professor in het vakgebied Ethiek en Waardenfilosofie in de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap. Hij was tussen 2004 en vorig jaar decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en bekleedde verschillende functies in bestuursorganen. Hij schreef al een zeventigtal A1-publicaties, voornamelijk in het vakgebied Bio-ethiek.

Het kiescollege houdt maandag nog minstens een eerste stemronde voor de functies van kandidaat-vicerector. Anne De Paepe is hierbij de enige vrouwelijke kandidaat. Onder de mannen strijden Freddy Mortier, Herwig Bruneel, Derrick Gosselin, Luc Taerwe en Guido Van Huylenbroeck om een voordracht. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud