Fregat F911 Westdiep officieel aan Bulgarije overgedragen

Tijdens een korte plechtigheid in de Zeebrugse marinebasis is vrijdag het fregat F911 Westdiep door het Belgisch leger aan de Bulgaarse marine overgedragen. Het fregat kreeg meteen de nieuwe naam "F43 Gordi" wat "de moedige" betekent.

De plechtigheid verliep in het bijzijn van federaal minister van Defensie Pieter De Crem. Hij wenste het voormalige Belgische fregat "nog een lange en veilige vaart toe".

De F911 Westdiep is het tweede van vier schepen dat België verkoopt aan NAVO-bondgenoot Bulgarije. Vorig jaar werd al de F912 Wandelaar overgedragen. In februari zal de verkoopovereenkomst definitief afgerond zijn met de overdracht van het fregat F910 Wielingen en de mijnenjager F922 Myosotis. België nam intussen twee nieuwe fregatten in gebruik die het kocht van de Koninklijke Nederlandse Marine.

Het fregat F911 Westdiep kwam op 8 december 1975 in de vaart. Het schip was het tweede in een reeks van vier dat op de werf Cockerill Yards in Hoboken werd gebouwd. Het schip werd op 20 januari 1978 gedoopt door prinses Astrid. Het heeft zowat alle wereldzeeën bevaren tijdens diverse internationale opdrachten. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud