Advertentie

Fregat Wielingen overgedragen aan Bulgarije

Tijdens een plechtigheid in de marinebasis in Zeebrugge zijn maandagmorgen het fregat F910 Wielingen en de mijnenjager M922 Myosotis overgedragen aan de Bulgaarse marine. Hun nieuwe namen luiden 'Verni' en 'Tsibar'.

Met de overdracht van de F910 Wielingen verdwijnt de volledige Wielingen-klasse uit de Belgische marine. De vier fregatten van de Wielingenklasse werden genoemd naar bekende zandbanken voor de Belgische kust. De schepen werden begin de jaren '70 ontworpen en nadien gebouwd op de Belgische scheepswerven Boel in Temse en Cockerill in Hoboken.

Het fregat F913 Westhinder werd in 1993 als eerste uit de vaart genomen in het kader van het hervormingsplan Delcroix. De andere drie fregatten F910 Wielingen, F911 Westdiep en F912 Wandelaar werden verkocht aan Bulgarije in het kader van het strategisch plan 2000-2015.

De M922 Myosotis is de achtste tripartite mijnenjager van de Flower-klasse. De Myosotis werd op 14 september 1989 op de Mercantile-Belyard scheepswerf in Rupelmonde te water gelaten. Na jaren van deelname aan internationale mijnbestrijdingprogramma's deed de M922 de jongste jaren vooral dienst als munitietransportschip.

Op 10 februari omstreeks 10 uur zetten de twee schepen koers naar hun nieuwe thuisland Bulgarije. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud