Frietchinees is "Vlaamse Woord van het Jaar"

Frietchinees is het "Vlaamse Woord van het Jaar 2012". Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers en de VRT dinsdagochtend bekendgemaakt.

Frietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie.

In de subcategorie Jongerentaal werd "yolo" woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat "wrijftelefoon", in de categorie Sport/amusement "gangnamstijl", in de categorie Economie "sjoemelstroom" en in de categorie Politiek "foefelakkoord". De subcategoriën bevatten woorden die door het publiek ingezonden werden.

De "Woord van het Jaar"-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind.

De nominaties voor het "Woord van het Jaar" werden door Van Dale zelf bepaald. De genomineerde woorden in de subcategorieën werden gekozen door het Vlaamse publiek.

De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007). (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud