"Frieten worden niet automatisch duurder door slechte aardappeloogst"

Het is niet omdat de aardappelen duurder worden door een slechte oogst dat de frieten automatisch duurder worden. Dat benadrukt Bernard Lefèvre, de voorzitter van Navefri, het Nationaal Verbond van Frituristen. "Hoewel een bakje frieten voor 90 procent uit aardappelen bestaat, is de kostprijs van de aardappel maar een derde van de kostprijs van het bakje", legt Lefèvre vandaag uit.

"De kostprijs van een bakje frieten hangt van veel meer af dan enkel van de kostprijs van de aardappelen. Ook de prijs van onder meer het vet, de verpakking, de huur, de lonen en de energie spelen mee", aldus de voorzitter. "Daarnaast gaat ook maar een derde van de kostprijs die de frituuruitbater betaalt aan de aardappelhandelaar effectief naar de aardappelteler. Ook daar spelen andere factoren mee, zoals de kostprijs van het rooien, verpakken en transporteren van de aardappelen."

Een bakje frieten kan volgens de voorzitter wel duurder worden, maar dat hangt dan van veel meer af dan enkel de stijging van de aardappelprijzen. "Daarom dat de prijzen van de frietjes ook niet dalen als de aardappeloogst gunstig is." (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud