Advertentie

"Fyra kostte Nederlandse staat al half miljard euro"

"De Nederlanders hebben tot nu al zeker een half miljard euro verloren aan de problemen met de Fyra." Dat zegt Bert van Wee, vervoerseconoom aan de Technische Universiteit Delft, aan de NOS. Die hoge kost is te wijten aan de te vroege aanleg van de hogesnelheidslijn: die werd in 2009 opgeleverd en kostte 7,2 miljard euro.

"Met de kennis die we nu hebben is die lijn veel te vroeg opgeleverd. Hij is de afgelopen jaren ook veel minder gebruikt dan verwacht", aldus Van Wee. De econoom meent dat de Nederlandse staat rentelasten heeft omdat de spoorlijn te vroeg werd aangelegd. Hij vergelijkt het met de aanschaf van een nieuwe auto. "Als je die eerst twee jaar ongebruikt langs de weg laat staan, verlies je rente op de lening of het spaargeld dat gebruikt is voor de aanschaf."

De NOS voegt er op haar website aan toe dat andere vervoerseconomen de visie van Van Wee steunen. Het bedrag kan zelfs oplopen tot een miljard euro, als de lijn ook de komende jaren veel minder wordt gebruikt, zegt Van Wee.

Ook de NS, het Nederlandse spoorwegbedrijf, heeft al veel financiële schade geleden. Eerder rekende het bedrijf al uit dat het om "tientallen miljoenen euro's" zou gaan. Het bedrijf betaalde 100 miljoen euro voor de Fyra-treinen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud