Fyra - Voor oud-spoorbaas Karel Vinck verdient Fyra tweede kans

"De Fyra-trein verdient een tweede kans." Dat heeft oud-spoorbaas Karel Vinck vrijdagavond in Ter Zake gezegd. Nog volgens Vinck is er "geen bewijs van onregelmatigheden in de aanbesteding". Vinck was spoorbaas ten tijde van de aanbesteding, goed tien jaar geleden, en reageerde vrijdag voor het eerst.

Onder meer huidig NMBS-topman Mark Descheemaeker heeft al kritiek geuit op de bestelling van de Fyra-treinen. Hij zei "de stommiteiten van voorgangers" te willen oplossen. In Ter Zake zegt Vinck dat hij een eigen visie wou ontwikkelen, en dat het debat eerlijk moet verlopen. Hij vindt ook niet dat hij gefaald heeft.

"Ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid als CEO", zei Vinck. "Wat er gebeurd is, is onaanvaardbaar. Maar nu zegt mijn boerenverstand dat er twee dingen zijn die we moeten doen: in de eerste plaats de juridische procedure voortzetten. Maar ten tweede, als AnsaldoBreda zegt dat de Fyra-treinen tegen het einde van het jaar in orde zullen zijn, moeten we die treinen een tweede kans geven." Hij voegde eraan toe dat de treinen nu niet als onbetrouwbaar gebrandmerkt staan.

Over de vermeende onregelmatigheiden bij de aanbesteding zei Vinck dat daar voorlopig geen bewijs van is. "Er waren op het einde nog twee bedrijven in de running. Toen beslist werd om toch een pak minder treinen te bestellen dan oorspronkelijk was bedoeld, heeft de tweede constructeur afgehaakt."

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud