Gaza: Centrum Gelijkheid van Kansen zal klacht indienen tegen geweld

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) heeft vrijdag gezegd dat het een klacht wil indienen tegen elk geval van agressie in België als gevolg van het Israëlische offensief in de Gazastrook.

Het centrum stelt vast dat België tot nu toe geen enkele grote, georganiseerde stroming kent die op geweld, rellen en agressie aanstuurt. "De reacties en de ingenomen standpunten blijven in overgrote mate duidelijk binnen het kader van de rechten en de vrijheden van onze rechtsstaat", zegt het CGKR in een persbericht.

Maar de gewelddaden van de voorbije dagen zoals de molotovcocktail die tegen een synagoge in Charleroi gegooid werd en de poging tot brandstichting in een huis waar Joden wonen in Antwerpen, zijn wel strafbaar, voegt het centrum eraan toe. Bovendien kunnen dergelijke daden zwaarder bestraft worden als ze ingegeven zijn door haat, misprijzen of vijandigheid tegenover godsdienst of afkomst.

Het CGKR heeft beslist een klacht in te dienen telkens zich dergelijk geval van geweld tegen personen of goederen voordoet. De onderzoekers kunnen dan nagaan of "deze verwerpelijke beweegredenen" een rol hebben gespeeld. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud