Gecoöpteerd senator CD&V: "coöptatie is een raar systeem"

"Ik ben heel ontgoocheld, net omdat de uitslag zo nipt is". Dat verklaarde uittredend senatrice Els Van Hoof na de algemene ledenvergadering van CD&V, waarop tegenkandidaat Peter Van Rompuy een beslissende stem in de laatste ronde meer toegewezen kreeg en daardoor het zitje van gecoöpteerd senator in de senaat verkrijgt.

"Het was hartverwarmend om te zien dat de stemmen voor mij er wel degelijk waren, maar ik ben ontgoocheld omdat slechts een stem de doorslag gaf", aldus een bijzonder ontgoochelde Van Hoof.

De uittredende senatrice voelt zich slachtoffer van het coöptatiesysteem. "Het is een raar systeem. Je moet lobbyen voor je stemmen. Blijkbaar is je naam dan doorslaggevend", betreurt Van Hoof, al feliciteert ze Van Rompuy en gelooft ze dat hij veel potentieel heeft.

Maar volgens Van Hoof is de stemmingsuitslag geen correcte weerspiegeling van de wil van de kiezer. "De kiezer stemt steeds vaker voor vrouwen. De man/vrouw-verhouding is er nu een van 5 tegen 1 geworden". Sabine De Bethune is de enige vrouw in de CD&V-senaatsfractie. Als er voor regeringsdeelname gekozen wordt, ziet Van Hoof het als haar taak om ervoor te pleiten dat de vrouwelijke CD&V-verkozenen deel uitmaken van de regeringsploeg.

Van Hoof zal zich nu als voorzitster van de CD&V-werkgroep Vrouw en Maatschappij toeleggen op de ondersteuning van de vrouwelijke CD&V-mandatarissen en op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ook als Leuvens schepen zegt ze zeker genoeg werk te hebben. (VEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud