Geen stroomproblemen na Earth Hour

De actie Earth Hour, waarbij op heel wat plaatsen in ons land zaterdagavond een uur lang het licht uitging, heeft geen problemen met de elektriciteitsvoorziening veroorzaakt. Dat werd na afloop van de actie vernomen van Eva Suls, de woordvoerster van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Dat had een oproep gelanceerd om wereldwijd om 20.30 uur lokale tijd een uur lang de lichten te doven. Bedoeling was op die manier een symbolische stem uit te brengen voor actie tegen de klimaatverandering. Ook in ons land zouden 193 steden en gemeenten en 329 bedrijven deelnemen.

Elia had er vooraf evenwel voor gewaarschuwd dat de actie een grote stroomstoring zou kunnen teweegbrengen. Vanaf 20.00 uur is het verbruik beginnen dalen en was er een verschil van 300 megawatt ten opzichte van de normale voorspelling op dat tijdstip. Een half uur later is daar nog eens 100 megawatt bijgekomen.

Samengeteld komt die 400 megawatt overeen met het verbruik van ongeveer 500.000 gezinnen, weet Suls, die het heeft over "een mooie deelname". (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud