Geïnterneerde moordenaar mag euthanasie krijgen

De in de gevangenis van Turnhout geïnterneerde Frank V.D.B. mag van het gevangeniswezen en volgens doktersadviezen euthanasie plegen. Het zou de eerste keer zijn dat een gevangene euthanasie krijgt. De man werd geïnterneerd voor twee moorden en een verkrachting en wordt al ruim twintig jaar vastgehouden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag.

Het is evenwel nog niet zeker of de euthanasie er effectief komt. De behandelde arts moet het immers willen uitvoeren. Maar de procedure is alleszins al opgeschoten: er zijn gunstige adviezen van drie externe artsen en het gevangeniswezen heeft geen bezwaar.

Euthanasie-expert Wim Distelmans is een van de adviserende artsen. Volgens hem is aan alle voorwaarden voldaan. Dit betekent dat de man kampt met een ongeneeslijke psychische aandoening en daardoor ondraaglijk lijdt. Bovendien moet hij ook herhaaldelijk en over een langere periode om euthanasie verzoeken. "Dit is allemaal er delicaat."

N-VA-senator en arts Louis Ide maakte het verhaal publiek. Hij kaart aan dat er "geen enkele opvang voor geïnterneerden voorzien is zoals in Nederland wel het geval is". Volgens Ide kiest Frank V.D.B. voor euthanasie omdat die behandeling ontbreekt. (THD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud