Gelekte gegevens interimkantoor vormen inbreuk op de privacy

De hacker die er vorige week mee dreigde gegevens van bijna 10.000 AGO-Interimklanten online te zetten als het interimbureau het losgeld niet betaalde, heeft die gegevens niet gepubliceerd. "Dat neemt niet weg dat met de al gepubliceerde gegevens een inbreuk is gepleegd op de privacy", zegt Eva Wiertz van de Privacycommissie. Volgens Dirk Clarysse, advocaat van AGO-Interim, heeft het interimbureau niets betaald. "Wat ons betreft was dat verhaal een storm in een glas water", zegt Clarysse.

"Wij vermoeden dat de actie van de hacker minder verregaand was dan vorige week aangekondigd", zegt Clarysse. "Voor zover wij kunnen nagaan is er geen informatie in foute handen terechtgekomen." De hacker, die zichzelf Rex Mundi noemt, plaatste vorige week al drie profielen online. Vooral de straffe taal waarmee consulenten de klanten evalueerden, viel daarin op. Maar uit de openbaar gemaakte profielen bleek dat de hacker ook de namen, adressen, paswoorden en rijksregister-, en SIS-kaartnummers kent. Volgens Clarysse waren de openbaar gemaakte profielen echter "lucky shots", en is het daarbij gebleven.

Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie, bevestigt dat het hier alleszins gaat om een inbreuk op de privacy. "Er zijn echter weinig rechtsmiddelen om hiertegen op te treden. De mensen wier gegevens nu al gelekt zijn, kunnen klacht indienen tegen onbekenden. Als zij vermoeden dat hun gegevens gelekt zijn door een slechte beveiliging bij AGO-Interim, kunnen ze klacht indienen bij de Privacycommissie. Wij kunnen geen straf uitspreken, maar enkel bemiddelen."

De veiligheidsexpert achter de blog Belsec had het vorige week nog over "mogelijk de zwaarste crisis ooit met Belgische identiteitsgegevens". (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud