Gentse "meettram" wint internationale milieuprijs

Het Gentse project van de "meetram" (De Lijn) heeft de "Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel" gewonnen. Uit meer dan 150 projecten voor milieuvriendelijk vervoer in het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk werden twee winnaars gekozen.

Met complexe meetsystemen stelde De Lijn vast dat op koude winterdagen meer dan de helft van de energie op een tram wordt gebruikt om de passagiers warm te houden. "Om dit energieverbruik terug te dringen, werd een eenvoudig maar efficiënt energiebeheersysteem op de trams geïnstalleerd. CO2-sensoren meten de luchtkwaliteit in de tram, zodat de aangevoerde verse lucht alleen indien nodig wordt opgewarmd", aldus woordvoerder Jef Schoenmaekers.

"De aanpassingen verlaagden het energieverbruik van de tram met 20 procent en betekenen een besparing van meer dan 200.000 euro per jaar voor de 41 trams. In navolging van het succes in Gent worden de komende maanden 84 Antwerpse trams uitgerust met deze technologie. Ook alle nieuwe trams en elektrische bussen in Vlaanderen krijgen dit systeem."

De jury koos onder meer voor het project van De Lijn omwille van de vernieuwende aanpak, het resultaat van het project en het pionierswerk.

De Lijn zal de geldprijs, 30.000 pond (omgerekend 35.100 euro) verdeeld over twee winnaars, gebruiken voor onderzoek naar de duurzaamheid van trams. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud