Gepersonaliseerde nummerplaten brachten al ruim vijf miljoen euro op

De gepersonaliseerde kentekenplaten, waarbij de autobestuurder zelf de combinatie van cijfers en letters mag kiezen, brachten de afgelopen drie jaar ruim vijf miljoen euro op. Er zijn wel ieder jaar minder aanvragen voor die gepersonaliseerde nummerplaten. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) op een parlementaire vraag van Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Tussen 2009 en 2011 heeft de Dienst Inschrijvingen Voertuigen 7.059 gepersonaliseerde kentekenplaten uitgereikt, tegen 874 euro voor een plaat met vijf tekens en 620 euro voor een plaat met zes tekens. Het aantal aanvragen gaat wel in dalende lijn: 2.669 in 2009 (opbrengst: 1,83 miljoen euro), 2.361 in 2010 (opbrengst: 1,74 miljoen euro) en 2.029 vorig jaar (opbrengst: 1,67 miljoen euro).

Wathelet deelde aan Lahaye-Battheu ook nog de komst van enkele speciale nummerplaten mee. "Landbouwtractoren zullen nog dit jaar zo'n plaat krijgen om te vermijden dat ze in de transportsector worden ingezet, gezien ze genieten van het fiscaal gunstige brandstofregime. Volgend jaar moeten ook bromfietsen en auto's zonder rijbewijs (brommobielen) een speciale nummerplaat krijgen. Op die manier kunnen agenten direct zien in welke categorie een voertuig valt", zegt Lahaye-Battheu.

Volgend jaar zou er ook een exportplaat komen met beperkte geldigheid, die volledig losstaat van de huidige transitplaat.

(Jonas Hamers / ImageGlobe)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud