Gerecht onderzoekt filmpje waarin Vlaamse Syrië-strijders zouden helpen bij onthoofding

Het federaal parket heeft kennis genomen van het filmpje waarin Nederlands/Vlaams sprekende jongeren zouden meehelpen aan de onthoofding van een man die bewegingloos op de grond ligt, en laat het onderzoeken. Dat meldt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket.

Het filmpje werd begin juni onder een pseudoniem gepost op een website die vol gruwelijke filmpjes staat. Volgens de begeleidende tekst is het slachtoffer een sjiitische oude man. De echtheid van het filmpje is echter moeilijk na te gaan. De Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos bracht het bestaan ervan onder de aandacht.

In het filmpje is te zien hoe een hele groep jongeren naast de naakte man staat en "Allah Akbar" en "Takfir" schreeuwt terwijl één van hen met een mes de man de de keel oversnijdt. Op bepaalde momenten tijdens de gruwelijke scène wordt ook duidelijk Nederlands met een Vlaams accent gesproken. Zo zegt iemand "Draait die om", en is later "Op zijn buik" en "Houd zijn voet vast" te horen. Naast Nederlands wordt ook Frans en Arabisch gesproken.

Volgens de woordvoerster van het federaal parket was het filmpje bij hen nog niet gekend. "Dit is voor ons nieuwe informatie", zegt Lieve Pellens. "Dit zal onderzocht worden in het kader van het lopende gerechtelijk onderzoek naar verschillende leden van Sharia4Belgium, dat bij de onderzoeksrechter in Antwerpen zit." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud