Gerechtelijk inningskantoor voor verkeersboetes op komst

Er komt een gerechtelijk inningskantoor voor de verkeersboetes. Dat kondigde de minister van Justitie, Jo Vandeurzen, dinsdag aan bij de voorstelling van zijn beleidsnota 2009. Dat het kantoor al in 2009 echt zal beginnen te innen, is volgens de minister wellicht te hoog gegrepen. Volgend jaar zal vooral dienen om het voorbereidende werk af te ronden.

Het inningskantoor zou op termijn instaan voor de invordering van zowel de onmiddellijke inningen, de minnelijke schikkingen als de door de strafrechter opgelegde boetes. Het zou ook niet alleen de invordering van geldboetes kunnen centraliseren, maar ook desgevallend de betwiste verkeersovertredingen justitieel afhandelen.

De uitdaging voor Justitie in 2009 wordt de hervorming van de gerechtelijke organisatie. Daarbij is het de bedoeling dat er eind volgend jaar een blauwdruk op tafel ligt met daarin de krijtlijnen voor de hervorming van de organisatie, die onze justitie efficiënt, laagdrempelig en betaalbaar moet maken.

De beleidsnota schenkt ook ruim aandacht aan het parket van Brussel. "Een bijzondere aandacht voor een bijzonder parket", luidt het. Vandeurzen gaf nog mee dat de uitvoering van het zogenaamde masterplan voor de gevangenissen "op koers" ligt. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud