Gescheiden vrouw zijn arm en gelukkig

Na een echtscheiding herpakken vrouwen zich sneller dan mannen. Hun inkomen neemt evenwel een forse duik na een scheiding, terwijl dat van de mannen toeneemt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, zo schrijven De Standaard, Het Volk en Het Nieuwsblad donderdag.

Professor Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen stelt dat vrouwen zich emotioneel sneller herpakken na een scheiding dan mannen. Mannen wentelen zich langer in zelfbeklag. Dat blijkt uit cijfergegevens van vierduizend gescheiden Europeanen en eigen diepte-interviews.

In dertien Europese landen, waaronder het onze, maakt het inkomen van vrouwen een forse duik en het duurt vijf tot zes jaar voor het weer op hetzelfde niveau komt. De meeste mannen ervaren een inkomenstoename. Want zij hebben doorgaans de kinderen niet in huis en ze werken vaker voltijds.

Meer gaan werken loont voor gescheiden vrouwen pas echt als ze hoogopgeleid zijn, een voltijdse baan vinden en niet te veel kosten voor kinderopvang hebben. Met een nieuwe partner stijgt het inkomen van vrouwen met jonge kinderen met een kwart. Gescheiden mannen gaan dan weer vaker een relatie aan met iemand die financieel minder te bieden heeft. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud